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SUBJECT Legal Opinion on the Extent of Authority
of a Licensed lndependent Adjuster

Dear Mr. Serac:

This refers to your letters dated 07 July 2021 and 04 April 2022 seeking the advice of
this Commission on the extent of authority of a licensed independent adjuster.

Based on your letters, you were being hired by a private company as an on-call
adjuster for accident claims arising from Third Party Liability (TPL) lnsurance. The said
private company hires your services for the purpose of independent and equitable
evaluation of claims because it cannot evaluate, complete and secure documents

whenever a claim arises.

Relevant to the foregoing, you seek advice on whether a licensed independent
adjuster can represent a private company insured with TPL.

After careful evaluation, this Commission finds that a licensed independent adjuster is

prohibited to act as an adjuster of a private company.

Under Section 333 of the lnsurance Code, as amended, an independent adjuster

and public adjuster are clearly defined as, to wit:

"Section 333. An adjuster may be an independent adjuster or a public adjuster

The term independent adjusfer means any person, partnership, association or

corporation which, for money, commission or any other thing of value, acts for
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or on behalf of an insurer in the adiustinq of claims arisinq under
insurance contracts or policies issued by such insurer.

Based on the above-cited provision, the distinction as to which party an independent
adluster and a public adjuster can lavvfully represent is clear. An independent adjuster
represents the insurers while a public adjuster represents the insured.

Relevant to this, it must be noted that a licensed ad.juster can only be authorrzed as

either a public or an independent adjuster and cannot be granted both lines of
insurance claim adjustment as clearly proscribed under Section 334 of the lnsurance
Code, as amended, to wit:

"Section 334. For every line of insurance claim adjustment, adjusters shall be

licensed either as independent ad]usters or as public adjusters. No adjuster
shall act on behalf of an insurer unless said adjuster is licensed as an

independent adjuster; and no adjuster shall act on behalf of an insured unless
said adjuster is licensed as a public adjuster: Provided, however, That when
a firm or person has been licensed as a public adiuster, he shall not be
qranted another license as inde ndent ad uster and vice versa."

Applying the above to your query, a licensed independent adjuster seeking to act for
or on behalf of a private company as insured cannot be allowed as it involves the
performance of an act which can only be lavufully done by a public adjuster. To rule

otheMise would result to a conflict of interest which this Commission cannot allow.

For your information and guidance

DE NIS B. FUNA
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The term public adjuster means any person, partnership, association or
corporation which, for money, commission or any other thing of value, acts on
behalf of an insured in neqotiatinq for, or effectinq. the settlement of a
claim or claims of the said insured arisinq under insurance contracts or
policies, or which advertises for or solicits employment as an adjuster of such

claims."

Please note that the above opinion rendered by this Commission is based solely on

the particular facts disclosed in the query and relevant solely to the particular issues
raised therein and shall not be used, in any manner, in the nature of a standing rule

binding upon the Commisslon in other cases whether for similar or dissimilar
circumstances.


