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Dear Mr. Arcenas

This refers to your letter dated 23 February 2022 requesting for the Commission's
legal opinion on queries pertaining to subject matter of Group lnsurance.

ln your letter, you stated that pursuant to your company's group insurance proposal to

a prospective client company engaged in the business of lending, several questions

were raised by your client lending company regarding its designation as a policyholder

of the group insurance representing the client lending company's customers who are
availing loans from it. ln order to satisfy your client, your company requested

confirmation or an opinion regarding following queries:

1. Whether the lending company is allowed or is not prohibited under the

lnsurance Code or its rules to act as policyholder in a group policy covering its
customers;

2. Whetherthe lending company as policyholder of the group policy is not required
to be licensed as an insurance agent; and,

3. Whether the lending company is authorized or is not prohibited from collecting

a seruice fee from the insurance company for providing services in the

administration of the group policy for its customers.
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Relevant to said queries, please be guided by lnsurance Gommission Gircular
Letter No. 2017-571 (lC CL no. 2017-57), entitled "Guidelines on Group Insurance
of Both Life and Non-life lnsurance Companies," and its amendments contained in

lnsurance Gommission Circular Letter No. 2019-522 and lnsurance Commission
Circular Letter No.2019-61.3 These issuances were promulgated to serve as a
guidance for all lnsurance Companies and intermediaries in dealing with group policies

as well as state the obligations of each party. Attached in this legal opinion for your

perusal and guidance are the copies of the relevant Circular Letters.

1. As regards to the first query, Section 1.1 of lC CL no.2017-57 states that, "a

group should consisf of persons with a commonality of purpose, interest or
circumstances or engaging in a common economic and/or social activity similar,

but not limited to employees of a corporation or member of a professional

assocrafion." section 1.2 distinguished two classes of insurable groups, namely:

a) Employee group, where all members work for the employer proposing to

cover them; and
b) Affinity group, whose members have a commonality other than

employment and whose insured members are not its employees.

Moreover, Section 1.2 provided that "in the affinity group, the policyholder is the

associafion, trustee, union, and other organization to which an individual insured

must belong or be associated with to be insured."

n at lend co mentioned in
are clearlv classifi as oart of the Affinitv qroup, the client -lendinq companv is

act as a ol covenn

Thus, as a policyholder, the client-lending company must observe the obligations

set forth in Section 3.1 such as:

a) To contract with insurance company for the coverage of individual members

under a group policy taking into consideration the best interest of its
members;

b) To negotiate for a reasonable premium which its members may partially or

fully pay;
c) To distribute to the insured members the statement, proof of cover,

confirmation or ceftificafe issued by the insurer;

l Dated 12Dec.2017; retrieved: https://www.insurance.gov.ph/wp-contenUuploads/20171121CL2017-57.pdf
2 Dated 20 Sept. 2019; retrieved: https://www.insurance.gov.ph/wp-contenUuploads/20191091?L2019-52.pdf
3 Dated 30 Oct. 2019; retrieved: https://www.insurance.gov.ph/wp-contenUuploads/20191101CL20'1 9-61 .pdf
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d) To make available to the insured for reading or copying the master policy

and relevant documents and provide a copy thereof in paper or electronic

form in an amount not exceeding the cost of reproduction or delivery;

e) To collect from the insured person an amount not higher than the amount

of premiums indicated in the policy;

0 To faithfully remit to the insurer the amount collected as premium;

g) To maintain the list of insured members or documents to prove individual
me mbersh i p or en rollm e nt;

h) Io assisf the insured person or beneficiary in the processing of claims and

submission of documents to the insurer;
i) To support individual insured or beneficiary in the filing of cases relevant to

the non-payment of claims;
j) To inform the active members of the impending cancellation of the group

policy by the insurer upon its receipt of the notice; and
k) To inform the covered members of the fact of issuance and impoftant

contents of any endorsement or riderissued after theissuance of the group

policy which shall be agreed upon by the policyholder and the insurer.

2. As regards to the second query, the client-lending company as a policyholder of a

group policy is not required to be licensed as an insurance agent. Section 1.7 of
the lC CL no. 2017-57 valid certificate of
Securities a nd Exchanqe Commission. However , please note that the certificate

requirement does not apply to recognized and legal foreign entities which have

offices or branches in the Philippines such as diplomatic, foreign or international

organizations.

3. Lastly, as regards to the third query, Section 5.5 of the lC CL no. 2017-57 is clear

in authorizing and allowing a policyholder to collect service fees from the insurance

company for providing services in the administration of the group policy for its
customers, stating that, "a seruice fee or collection fee may be paid bv the lnsurer

to the policvholder. is understood that the pavment of a fee or collection

fee to the policyholder is necessary to help defrav the costs for servicinq and

administerinq the plan " However, please note that a service fee or collection fee

is not a matter of right which can be required from the insurer as this would still be

subject to an agreement between the contracting parties.

Please note that the above opinion rendered by this Commission is based solely on

the particular facts disclosed in the query and relevant solely to the particular issues

raised therein and shall not be used, in any manner, in the nature of a standing rule

binding upon the Commission in other cases whether for similar or dissimilar

circumstances.
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Please be guided accordingly

Thank you.

Enclosed: As stated

very yours,

DENNIS B. FUNA
I nsurance Commissioner
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