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MS. LAWREANNE E. SANICO
weanne.sanico@gmail.com

Subject: Payment of Service Fee

Dear Ms. Sanico:

This refers to your email last 14 January 2022 seeking the Insurance
Commission’s legal opinion with respect to the payment of service fee. More
specifically, you seek clarification as to whether an insurance agent is allowed to
pay for the reasonable collection fee that may be collected by political
subdivisions and instrumentalities, and government-owned or controlled
corporations under Section 78 of the Insurance Code, as amended, to wit:

“Section 78. Employees of the Republic of the Philippines,
including its political subdivisions and instrumentalities, and
government-owned or -controlled corporations, may pay their
insurance premiums and loan obligations through salary deduction:
Provided, That the treasurer, cashier, paymaster or official of the
entity employing the government employee is authorized,
notwithstanding the provisions of any existing law, rules and
regulations to the contrary, to make deductions from the salary,
wage or income of the latter pursuant to the agreement between
the insurer and the government employee and to remit such
deductions to the insurer concerned, and collect such reasonable
fee for its services.”

Per your email, the relevant facts are as follows:
“-Employees of a government agency would like to avail of

insurance policies from an insurance company (INSURER) with
premiums payable through salary deduction
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-Government agency and INSURER are willing to enter into
contract for Automatic Payroll Deduction of said Insurance
Premiums

-Government agency is requiring 3% reasonable service fee for the
administration of the salary deduction of premium payment and
remittance to INSURER

X XX

-However, as per INSURER’s internal policy, the INSURER only
pays for SERVICE FEE for TRADITIONAL POLICIES, not for VUL
policies due to the nature of investments in VUL

-Insurance AGENT of INSURER, who is the servicing advisor of
the employees, is willing to pay for the 3% SERVICE FEE for said
VUL policies as part of Insurance AGENT’s business expenses to
be remitted to the Government Agency

-INSURER is willing to accept AGENT's proposal that the AGENT
will shoulder the collection SERVICE FEE for VUL policies that will
be paid to the government agency who deducts the premium from
the salaries of the insured employees.”

Upon careful consideration of your query, the Insurance Commission finds the
subject arrangement as akin to rebating, which is prohibited under Section 370
of the Insurance Code, as amended. Section 370 provides as follows:

“Section 370. No insurance company doing business in the
Philippines or any agent thereof, no insurance broker, and no
employee or other representative of any such insurance company,
agent, or broker, shall make, procure or negotiate any contract of
insurance or agreement as to policy contract, other than is plainly
expressed in the policy or other written contract issued or to be
issued as evidence thereof, or shall directly or indirectly, by
giving or sharing a commission or in any manner whatsoever,
pay or allow or offer to pay or allow to the insured or to any
employee of such insured, either as an inducement to the
making of such insurance or after such insurance has been
effected, any rebate from the premium which is specified in the
policy, or any special favor or advantage in the dividends or
other benefits to accrue thereon, or shall give or offer to give any
valuable consideration or inducement of any kind, directly or
indirectly, which is not specified in such policy or contract of
insurance; nor shall any such company, or any agent thereof, as to
any policy or contract of insurance issued, make any discrimination
against any Filipino in the sense that he is given less advantageous




rates, dividends or other policy conditions or privileges than are
accorded to other nationals because of his race.”

Section 370 of the Insurance Code, as amended, specifically prohibits any rebate
from the premium specified in the policy by directly or indirectly giving or sharing
the agent’s commission or in any manner whatsoever, either as an inducement
to the making of such insurance or after such insurance has been effected. The
proposed arrangement where the insurance agent will pay the service fee
required by the government agency as part of the agent’s business expense
effectively operates as rebating. It must be noted that rebates are incentives that
can be in the form of payment of premiums, gifts or other consideration which are
not included in the insurance policy.

In the present case, by offering to pay the service fee, the insurance agent
essentially proposes to offer benefits not included in the insurance policy to
potential customers to induce the latter to enter into an insurance contract. It may
also be viewed as indirectly sharing the insurance agent's commission to
potential customers either as an inducement to the making of an insurance
contract or after such contract has been effected. Hence, the proposed
arrangement cannot be allowed for being in violation of Section 370 of the
Insurance Code, as amended.

Please note that the above opinion rendered by this Commission is based solely
on the particular facts disclosed in the query and relevant solely to the particular
issues raised therein and shall not be used, in any manner, in the nature of a
standing rule binding upon the Commission in other cases whether for similar or
dissimilar circumstances.

For your information and guidance.

Ver ly yours,

DEh\NIS B. FUNA
Insurance Commissioner
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