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Ownership of Shares in an lnsurance
Company and in an lnsurance Agency

Dear Atty. Nayve:

This refers to your email on 01 December 2021 seeking clarification as to whether
there are provisions under the Insurance Code, as amended, and guidelines
issued by the lnsurance Commission specifically prohibiting an individual from
owning shares in both an insurance company and an insurance agency. The
pertinent facts are as follows:

"ln this scenario, a person ("X") is an original subscriber of shares
of a corporation that acts as an insurance agency. On the other
hand, his parent ("Y") was an original subscriber of shares of a
corporation that operates as an insurance company. When Y died
without a will in 2019 and his properties were distributed among his
compulsory heirs, X inherited a portion of shares of the corporation
that operates as an insurance company."

Relative to the foregoing, you requested a legal opinion on the following issues

(1) ls X prohabited from owning shares in both an insurance agency
and an insurance company?

(2) What is the legal basis, if any, of the prohibition?

(3) What is the penalty, if any, if a person owns shares in both an
insurance agency and an insurance company?
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(4) Will the prohibition still apply even if, as in the present case, the
shares in the insurance company were acquired by legal
succession?

Upon careful consideration of the matters raised in your request, hereunder are
the lnsurance Commission's fi ndings.

There are no prohibitions in the lnsurance Cod e. as amended. or in anv of
the quidelines, rules and requlations previously issued by the lnsurance
Commission insofar as the ownership of shares in an insurance company
and in an insurance aqency is concerned. lnsurance Memorandum Circular
No. 3-93 dated 28 June 1993 which provides for guidelines on licensing of
insurance agents and general agents merely prohibit an employee of an
insurance company from acting as its insurance agent or general agent, to wit:

"2.7 No employee with the rank of manager and above of an
insurance company shall be licensed to act as its insurance
agent or general agent."

Meanwhile, lnsurance Memorandum Circular No. 2-94 dated 1 5 July '1994

provides that:

"No application for license of an employee with the rank of manager
and above of an insurance company to act as its agent or general
agent shall be entertained unless it is accompanied by a board
resolution authorizing said employee to act as such."

Please note that the above opinion rendered by this Commission is based solely
on the particular facts disclosed in the query and relevant solely to the particular
issues raised therein and shall not be used, in any manner, in the nature of a
standing rule binding upon the Commission in other cases whether for similar or
dissimilar circumstances.

For your information and guidance

Ve ly yours,

DE NIS B. FUNA
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The limitations set forth in IMC No. 3-93 and IMC No. 2-94 pertain specifically to
the scenario wherein an individual employed in an insurance company seeks to
be licensed as an agent or general agent of the same company. No similar
limitation applies to individuals who own shares in an insurance company and in
an insurance agency.


