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SUBJECT: Request for Opinion
(Amendment of HMO Agreement)

Dear Atty. Banal:

This pertains to your letter dated 18 June 2021 requesling for an opinion on whether an

lnsurance Commission ("1C")-approved HMO Agreement may still be amended.

Thus, your request for a legal opinion

After a careful evaluation, please be informed that an lC-approved HMO Agreement may still
be amended provided that the proposed amended agreement is applied for and approved by

the lC in accordance with Circular Letter ("CL") No. 2017- 19, entitled "Guidelines on the

Approval of HMO Products and Forms".

Section 4 of the said Circular provides that "No HMO product shall be sold unless its
Agreement and conlract forms have been approved by the lC".
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As stated in your letter, your client intends to avail the health insurance plan of Medicard
Philippines, lnc. ("Medicard"), a duly registered Health Maintenance Organization ("HMO"),

for its employees. Accordingly, Medicard furnished your client a copy of the Corporate Health

Program Agreement ("Agreement"). Your client then sought your Firm's assistance to review
the agreement whereby comments and amendments to the agreement, which are intended
to enhance their rights, were proposed. However, after receipt by Medicard of the proposed

amendments, it alleged that the agreement can no longer be amended as it has already been

approved by the lC.



Applying the above to your query, this Commission finds that an lC-approved HMO
Agreement may still be modified by both parties provided that such agreement is

approved by the lC in accordance with the requirements laid down under
CL No. 2017-19 and provided further that the same is approved prior to its execution.

Please note that the above opinion rendered by this Commission is based solely on the
particular facts disclosed in the query and relevant solely to the particular issues raised
therein and shall not be used, in any manner, in the nature of a standing rule binding upon
the Commission in other cases whether for similar or dissimilar circumstances.

Please be guided accordingly.

Ve ly yours,

DENNIS B. FUNA
I n s u ra n ce Com m5ryrlerh6
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