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Dear Atty. Ladrillano:

This pertains to your letter dated 19 November 2020 requesting for the lnsurance

Commission's assistance and legal opinion regarding the period of validity of

performance securities which were issued pursuant to R.A. No. 9184, othenruise

known as the "Government Procurement Reform Act". l/lore specifically, your

office seeks clarification as to the following:

(1) What is the validity of the policy if it states that it is valid until

issuance of final acceptance or co-terminus with the final

acceptance of the project by the court? will the same be for a
certain period, i.e., one (1) year and will necessitate renewal if the

project is still not accepted or completed after one (1) year?

Willthe policy expire if not renewed despite the indicated validity of

until issuance of the final acceptance?

As stated in your letter, the Supreme Court requires, as part of the requirements

for its infrastructure projects, the winning bidders/contractors to post performance
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security/bond which shall remain valid until the issuance of certificate of
acceptance by the Court. Upon review of the policies issued, the validity thereof
states either:

(a)
(b)
(c)

"one (1)year validity from issuance"; or
"until issuance of the final acceptance of the project"; or
"co-terminus with the final acceptance."

While the Court presumes that the validity of the policy is until issuance of the

final acceptance without the need of renewal, it was relayed by surety companies
that despite the foregoing language, the policy is only valid for one (1)year and

will need to be renewed if the project will exceed the one (1) year period,

othenruise the policy will expire.

Upon careful consideration of the matters raised, hereunder are the

Commission's findings.

OUR OPINION

As to vour first ouerv. a bond that states that it is valid "until issuance of
the final acceptance of e oroiect" or rminus with the fina!
acceptance " remains valid until su acceptance. even if such period

extencts bevond one (1) vear. provided that the applicable premium is dulv
paid.

Section 39, Rule Xl of the 2016 Revised lmplementing Rules and Regulations of

R.A. 9184 ("the lRR") requires the Performance Security or Performance Bond to

remain valid until issuance by the Procuring Entity of the Certificate of Final

Acceptance. The performance security may be released by the Procuring Entity

after the issuance of the Certificate of Final Acceptance, subject to the following

conditions:

(a)

(b)

(c)

Procuring Entity has no claims filed against the contract

awardee or the surety company;
It has no claims for labor and materials filed against the

contractor; and
Other terms of the contract.

ln this regard, the bond contemplated in the IRR is considered as a continuing

bond, as discussed in Section 179 of the lnsurance Code, as amended, to wit:
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"section 179. The surety is entitled to payment of the premium as

soon as the contract of suretyship or bond is perfected and

delivered to the obligor. No contract of suretyship or bonding shall
be valid and binding unless and untilthe premium therefor has been
paid, except where the obligee has accepted the bond, in which

case the bond becomes valid and enforceable irrespective of
whether or not the premium has been paid by the obligor to the
surety: Provided, That if the contract of suretyship or bond is not

accepted by, or filed with the obligee, the surety shall collect only a
reasonable amount, not exceeding fifty percent (50%) of the
premium due thereon as service fee plus the cost of stamps or

other taxes imposed for the issuance of the contract or bond:

Provided, however, That if the nonacceptance of the bond be due

to the fault or negligence of the surety, no such service fee, stamps
or taxes shall be collected.

ln the case of a continuinq bond. the obliqo r shall pav the
subsequent annual premium as it falls due until the contract
of su hio is cancelled bv the obliqee or bv the
Commissioner or bv a court of competent iurisdiction. as the
case may be."

While non-insurance products, including bonds, are typically issued for a period

of one (1) year, it must be noted that the lnsurance Code, as amended,

recognizes the validity of bonds beyond one (1)year. The performance security

contemplated in Section 39.4 of the lRR, which "shall remain valid until issuance

by the Procuring Entity of the Certificate of Final Acceptance" is in the nature of

a continuing bond. Applying Section 179 of the lnsurance Code, as amended,

such bond may be extended beyond a period of one (1) year or until the issuance

of the final acceptance of the procuring entity, and shall remain valid during such

period provided that the applicable premium is duly paid.

As to vour second ouerv. a bond will exoire if the same is extended
despite indicated valid beino "until issuance of the fina! ncet'.

Please note, however, that bonds intended to cover a period of more than one

(1) year need not be renewed but merely need to be extended, subject to the

application of Section 179 of the lnsurance Code, as amended, as well as

Sections 3 and 4 of lnsurance Commission (lC) Circular Letter (CL) No. 2018-47

or the "Amended Rules and Regulations on the lssuance of Bonds", to wit:

"3. Renewals. With respect to bond renewals or extension that are

to run for more than one year, the premium to be charged shall be
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pro-rated for the entire duration of its extended term computed at

the applicable rate per annum.

4. Continuing Bonds. For continuing bonds with an indefinite

term, the annual premium at the applicable rate per annum shall be

charged in full, and the same renewal premium shall be payable in

advance for each renewal period of one year."

Hence, in order for the performance bond to remain valid, the corresponding
premium must be continuously paid until the certificate of final acceptance has

been issued, othenruise the surety company has the right to demand for the

cancellation of the said performance bond, in accordance with Section 64 of the

lnsurance Code, as amended, to wit:

"section 64. No policy of insurance other than life shall be

cancelled by the insurer except upon prior notice thereof to the
insured, and no notice of cancellation shall be effective unless it is
based on the occurrence, after the effective date of the policy, of
one or more of the following:

(a) Nonpayment of Premium; x x x"

As required by Section 64 of the lnsurance Code, as amended, a surety company

must first issue a Notice of Cancellation to the principal (in this case, the

contractor) before it may cancel the bond by reason of non-payment of premium.

The surety company may likewise notify the obligee (in this case, the

government) as a matter of business prudence.

It shall be understood that the foregoing opinion is rendered based solely on the

facts disclosed in the query and relevant solely to the particular issues raised

therein and shall not be used in the nature of a standing rule binding upon the

courts, or upon the Commission in other cases of similar or dissimilar

circumstances. lf upon investigation, it will be disclosed that the facts relied upon

are different, this opinion shall be rendered null and void.

For your information and guidance

Very yours,

D B. FUNA
Commissionernsurance
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