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SGI Philippines General lnsurance Company, lnc
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8741 Paseo de Roxas St. Makati Cily 1227

SUBJECT: Location of Data Servers

Dear Mr. Hussein:

This refers to your letter dated 23 July 2019 soliciting from the lnsurance
Commission a Legal Opinion with regard to the above subject matter.

In said letter, SGI Philippines General lnsurance Company, lnc. (SGl) seeks

clarification on the following queries, to quote:

"1. Are non-life insurance companies allowed to install its
data server abroad?

2. ls it correct for non-life insurance companies to install its
data server abroad based on the amendment set forth in lC

Circular 2016-15 (Amendments to Guidelines on Electronic
Commerce of lnsurance Products)?"

After careful evaluation, this Commission's findings will be discussed hereunder

At the onset, it must be clarified that setting of a digital server abroad is allowed

when the same is done for purposes of engaging in E-Commerce as provided

under CL No. 2014-47, as amended by CL No. 2016-15, othenruise known as

"Amendment to the Guidelines on Electronic Commerce of lnsurance Products".
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Section 2 of Circular No. 2016-15 provides that, to quote:

"14. JURISDICT!ON
GONTRACTS

OVER INSURANCE

lnsurance companies shall ensure that the
Philippines shall retain jurisdiction over electronic
insurance contracts regardless of the location of
its data servers. lnformation, data, books and

records shall also be accessible for inspection and

other legal purposes."

Based from the above-cited provision, the location of the data server is

immaterial as long as this is readily accessible for inspection and other legal
purposes. However, it must be quickly added that the subject matter of said
provision only pertains to insurance contracts in the Circular on E-
Commerce Guidelines (CL No. 2014-47). Hence, it must be emphasized that
the data servers located abroad is allowed solely for the purpose of an insurance
provider engaging in E-Commerce as set forth under CL No. 2014-47, as

amended by CL No. 2016-15.

Please be guided accordingly

Thank you.

Very yours,

DEN B. FUNA
lnsurance Commissioner
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