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SUBJECT: Insured’s Right to Designate Beneficiary

Dear Prof. Battad:

This refers to your letter received by the Insurance Commission on 20 January
2020 requesting for the issuance of guidelines in relation to the right of the insured
to designate a beneficiary, particularly the right of members of the lesbian, gay,
bisexual, transgender, and queer (LGBTQ+) community to designate their
domestic partners as beneficiaries of their life insurance. Per your letter, the
position of the UP College of Law Gender Law and Policy Program (hereinafter
“UP GLPP”) is that the insured who secures a life insurance policy on his or her
own life has the freedom to designate any person as his or her beneficiary, with
the exception of those disqualified under Articles 739 and 2012 of the Civil Code.

Upon careful consideration of the present matter, the Insurance Commission
affirms your position that the insured who secures a life insurance policy
on his or her own life may designate any individual as beneficiary, subject
only to the exceptions provided in Article 2012 in relation to Article 739 of
the Civil Code.

While there is no express provision in the Amended Insurance Code on who may
be designated as beneficiary in a life insurance policy, the right of the insured to
designate any person as beneficiary in such insurance policy may be implied from
Section 11 of the Amended Insurance Code, to wit:

“Section 11. The insured shall have the right to change the
beneficiary he designated in the policy, unless he has expressly
waived this right in said policy. x x x”
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Please note that insofar as the Amended Insurance Code is concerned, there
are no restrictions as to who may be designated as beneficiary in a life insurance
policy, subject to the application of Section 12 thereof which provides thus:

“Section 12. The interest of a beneficiary in a life insurance policy
shall be forfeited when the beneficiary is the principal, accomplice,
or accessory in willfully bringing about the death of the insured. x x

”

X

Meanwhile, Article 2011 of the Civil Code provides that the contract of insurance
is governed by special laws and, for matters not expressly provided for in such
special laws, by the Civil Code. Hence, insofar as the restriction on the
designation of beneficiary in a life insurance policy is concerned, Article 2012 of
the Civil Code is controlling, to wit:

“Art. 2012. Any person who is forbidden from receiving any
donation under Article 739 cannot be named beneficiary of a life
insurance policy by the person who cannot make any donation to
him, according to said article.”

Under Article 739 of the Civil Code, the following individuals cannot be named
beneficiary of a life insurance policy:

“Art. 739. The following donations shall be void:

(1)  Those made between persons who were guilty of adultery
or concubinage at the time of the donation;

(2) Those made between persons found guilty of the same
criminal offense, in consideration thereof;

(3) Those made to a public officer or his wife, descendants and
ascendants, by reason of his office. x x x”

The foregoing considered, the rule, therefore, is that an individual who has
secured a life insurance policy on his or her own life may designate any
person as beneficiary provided that such designation does not fall under
the enumerations provided in Article 739 of the Civil Code. without
prejudice to the application of Section 12 of the Amended Insurance Code.

You have mentioned in your letter that based on the research of UP GLPP, there
are instances when insurance companies refuse the designation of non-relatives
as beneficiary of the insured, resulting in the inability of members of the LGBTQ+
community to designate their domestic partners as beneficiaries of their life
insurance notwithstanding the fact that their partners are not disqualified from
being designated as beneficiaries under Article 739 of the Civil Code. Per your



letter, the reason for the refusal of such designation is the lack of an “insurable
interest” of the domestic partner on the life of the insured.

In light of the apparent confusion in the application of the concept of “insurable
interest” on the designation of beneficiary in a life insurance policy, the
Commission clarifies that unlike in the case of property insurance where the
Amended Insurance Code specifically provides that the beneficiary must have
an insurable interest in the property insured, there is no equivalent provision in
the case of life insurance. Hence, insofar as life insurance is concerned, it
suffices that the person securing the life insurance policy has an insurable
interest in the life being insured. As provided in Section 10 of the Amended
Insurance Code:

“Section 10. Every person has an insurable interest in the life and
health:

(a) Of himself, of his spouse and of his children; x x x"
(Emphasis supplied.)

Thus, in the case where the insured secures a life insurance policy on his or her
own life, it is of no moment whether or not the individual designated by such
insured as beneficiary has an insurable interest in the life of the insured, there
being no provision in either the Amended Insurance Code or the Civil Code
requiring that the beneficiary have an insurable interest in the life of the insured,
subject to the application of Article 2012 in relation to Article 739 of the Civil
Code. Therefore, there is no legal impediment to the designation as beneficiary
of the domestic partner of an insured who has secured a life insurance policy on
his or her own life.

Please note that this legal opinion is based solely on the facts presented and
disclosed before the Commission and shall not be used, in any manner, in the
nature of a standing rule binding upon the Commission in other cases.

For your information and guidance.
Very t yours,

DENNIS B. FUNA
Insurance Commissioner
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