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Dear Mr. Miclat:

This pertains to your letter dated 15 January 2019 regarding your company's

Certificate of Authority to Act as Surety in Government Transactions Under Act No.

536, as Amended by Act No. 2206 issued by this Commission.

ln your letter, you requested clarification on the following matters:

1. WhetherAct No. 2206 is valid, binding and in accordance with law; and,

2. Whether the Certificate of Authority issued to your company to act as surety in

Government indicates restrictions of liability amounting to Fifty Thousand

Pesos (PhP 50,000.00).
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Our Opinion

Anent your first query, it must be noted that initially, insurance companies were
allowed to act as surety in government transactions only upon the issuance of the
Office of the President of an Administrative Order under Act No. 536, as amended by
Act No. 2206

However, by virtue of the Letter of the Office of the President dated 7 May 2014 and
Department of Justice ("DOJ') Opinion No. 93-2012 dated 5 December 2013, it was
clarified that the lnsurance Commission, through Act No. 536 as Amended by Act No.

2206, was authorized to grant authority to surety companies to issue bonds in favor of
the government.

ln view thereof, the lnsurance Commission issued lC Circular Letter No. 201446
dated 12 November 2014 and lC Circular Letter No. 2015-39 daled 27 July 2015,
which effectively set out the guidelines on the issuance of Certificates of Authority in

favor of surety companies who wishes to transact surety business with the
government.

Hence, to date, Act No. 536 as Amended by Act No. 2206 remains valid and binding.

You also seek to clarify whether the following provisions in your Certificate of Authority
connotes a limitation or restriction on your company to issue bonds:

"xxx in the event that 1 COOPERATIVE INSURANCE SYSTEM OF THE
PHILIPPINES LIFE AND GENEML INSURANCE becomes indebted to any
government instrumentality or political subdivision thereof or to any
government-owned or controlled corporation in the total amount of
P50,000.00 accruing from the issuance of bonds, the same having become due
and demandable, the insurance company must voluntarily desist from writing or
issuing all kinds of bonds until the outstanding liabilities in government bonds
have been fully paid or settled. Non-payment of liabilities shall be a cause for
the immediate revocation of this authority." (Emphasis supplied.)

The above provision in the certification does not mean a limitation or restriction in the
authority of your company to issue bonds. Rather, said provision merely serves as a
directive that should the bond issued by the company incurs a due and demandable
liability to the government instrumentality, political subdivision or government owned
or controlled corporation in the amount of P50,000.00 or more, the company should
desist from writing and issuing new bonds until said obligation or liability has been fully
paid or settled. The same provision also provides for the penalty of revocation of the
authority issued to the company for violation thereof.

Hence, generally, there is no restriction or limitation as to the amount of bond that can
be issued by the company, provided, that it has no outstanding obligation to the
government amounting to P50,000.00 or more.
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Please note that the opinion rendered by this Commission based solely on the
particular facts disclosed in the query and relevant solely to the particular issues raised
therein and shall not be used, in any manner, in the nature of a standing rule binding
upon the Commission in other cases whether for similar or dissimilar circumstances.

For your information and guidance.

Very tffrllyours,

DENNIS B. FUNA
lnsurance Commissioner


