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SUBJECT: Outsourcing of Third Party/ Payment Gateway
Provider for Premium Collection on behalf
of a Brokering Company

Dear Mr. Matti:

This pertains to your letter informing this Commission regarding your newly
developed web-based system called BenefitsMarketplace, a tool which your
clients can use to manage employee benefits plans.

ln line with this, you seek our guidance on the following areas which relate to
the implementation of your system:

1. May the Willis Towers Watson lnsurance Brokers Philippines, lnc.
("Willis Brokers") outsource the premium collection, through on-line
payment, from the individual employees using a third party/payment
gateway provider (a non-regulated entity) and thereafter, the latter shall
remit the premiums collected to the insurer?

2. ln an instance where Willis Brokers and the payment gateway provider
collect premium payments from individuals, can deductions of certain
percentage made as service fee from premiums collected, provided that.

a. The fee deducted is agreed with the insurer; and
b. The insurer bears the fees deducted?

3. Where Willis Brokers will be involved in the referral of employees of
corporate clients to wellness and lifestyle program and/or vendors, may
Willis Brokers collect the fees/payment on behalf of the product vendors
and remit them to the latter?
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After a careful evaluation of the issues presented, this Commission hereby
renders its opinion on the matter as discussed hereunder:

As regards your first inquiry, please be informed that outsourcing of third party/
payment gateway provider may be allowed.

Paragraph 2 of Section 307, of the lnsurance Code, as amended, provides that
a license should first be procured in order for a person to act as an insurance
broker, to wit:

"Section 307. No person shall act as an insurance agent or
as an insurance broker in the solicitation or procurement of
applications for insurance, or receive for fees in the obtaining
insurance, any commission or other compensation from any
insurance company doing business in the Philippines, or any
agent thereof, without first procuring license so to act from the
Commissioner... "

Further, Section 310 of the same Code states that:

"Section 310. Any person who for any compensation,
commission or other thing of value acts or aids in any manner
in soliciting, negotiating or procuring the making of any
insurance contract or in placing risk or taking out insurance,
on behalf of an insured other than himself, shall be an
insurance broker within the intent of this Code, and shall
thereby become liable to all duties, requirements, liabilities
and penalties to which an insurance broker is subject."

Considering the above-mentioned provisions, only those which are duly
licensed by the lnsurance Commission shall have the authority to solicit or
procure insurance or receive fees or commissions.

ln your letter, you mentioned that the third party/ payment gateway provider
shall be used to collect premiums from individuals/employees and thereafter
remit the same to the insurance company.

Since, the third party/ payment gateway provider's role is only to collect
premiums from individuals/employees and remit the same to the insurance
company, outsourcing is allowed without having to secure license from the
Commission; provided, that the third party will not go beyond its role. Otherwise,
necessary license shall be required.

It is worth noting that Willis Brokers shall be solely responsible, accountable
and liable for any transactions coursed through the said third party/ payment
gateway provider by the insured individuals/employees. Also, the outsourced
third parg shall not in any manner be privy to the insurance contract between
the insurance company and the insured, as well as that of the contract of the
insurance company and Willis Brokers, as the broker.



ln your second inquiry, you mentioned about the service fee which will be
deducted from the premiums paid on-line. According to you, Willis Brokers and
the insurance company shall agree upon the said deduction and that the
deduction shall be borne by the insurance company.

The lnsurance Code, the rules, regulations, memoranda and circulars do not
prohibit such agreement. However, this is without disregard to the following
provisions that govern the liability of a broker vis-d-vis its fiduciary capacity for
premium collection, to wit:

"Section 315. The premium, or any portion thereof, which an
insurance agent or insurance broker collects from an
insurance agent or insurance broker collects from an
insurance and which is to be paid to an insurance company
because of the assumption of liability through the issuance of
policies or contracts of insurance, shall be held by the agent
or broker in a fiduciary capacity and shall not be
misappropriated or converted to his own use or illegally
withheld by the agent or broker."

"The lnsurance broker shall maintain on behalf of the
insurance company concerned a special account, solely for
premium collections, in a bank duly authorized by the Central
Bank of the Philippines. The full amount of the premium
collected shall be deposited in the above-mentioned account
not later than the next working day following its collection.

The special account may be used only to transfer sums to the
insurance companies to which the premiums collected
belong, and for payment from the account of commissions
payable to the insurance broker, where this is authorized in
writing by the insurance companies." (ltem 7 of Circular
No.83)

From the foregoing, you should include in your agreement a system that shall
separate the client's payment from that of the broker's service fee, among
others.

Likewise, a breakdown or list of itemized charges together with the
corresponding amount also be identified and indicated by the parties.

With regard to your last inquiry, you may do referrals of the Wellness and
Lifestyle Programs provided that such activity is stated in your Articles of
lncorporation.

Nonetheless, the payments collected from such activity should not be
commingled with that of the premiums collected from your broking activities.
Premiums collected from the latter should be properly accounted foiseparately
from the income gained in your referral activity.
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Also, the income from the refenal activity should not be included as premium
collected in your Statement of Accounts.

It shall be understood that this legal opinion is based solely on the facts
presented and disclosed and shall not be used, in any manner, in the nature of
a standing rule binding upon the Commission in other cases whether for similar
or dissimilar circumstances.

For your information and guidance.

DENilIS B. FUNA
lnsdrhnce Commissioner


