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SUBJECT: Clarification on the Engagement of Product
Specialist ln Relation to lnsurance Brokerage

Dear Mr. Cruz:

This is in response to your letter dated 02 November 2017 requesting for a clarification
from this Commission regarding your company's proposalto utilize "insurance product
specialist" from the insurance companies.

Based on your letter, the role of an "insurance product specialist" is limited to
addressing any questions which may be propounded by your company's clients during
engagement meetings relating to the technical details of an insurance product such
as underwriting, medical and reinsurance requirement of insurance companies.

Furthermore, you mentioned that the risk profiling exercise, financial need analysis
and review of insurance applications shall be solely performed by your company.

With regard to the engagement of an "insurance product specialist" by a licensed
insurance broker, there nothing in the lnsurance Code, as amended by republic Act
No. 10607, nor the existing rules regulations issued by this Commission which
prohibits the same.

It is however understood that the role of the "insurance product specialist" shall be
limited to answering questions relating to the technical aspect of an insurance product
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and shall not be permitted or allowed to perform acts which constitute as insurance
brokering as defined in Section 310 of the lnsurance Code.

PIease be noted, however, that this is without prejudice to the application of relevant
circulars, rules or regulations as may be subsequently issued by this Commission or
other regulatory government agencies.

It shal! be understood that the foregoing opinion is rendered based solely on the facts
disclosed in the query and relevant solely to the particular issue raised therein and
shall not be used in the nature of a standing rule binding upon the courts, or upon the
Commission in other cases of similar or dissimilar circumstances. lf upon investigation,
it will be disclosed that the facts relied upon are different, this opinion sha!! be rendered
null and void.

For your information and guidance.

Commissioner


