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SUBJECT: Number of Life Insurance Companies
Allowed to be Represented by an Agent

Dear Ms. Panahon-Aguilar:

This refers to your e-mail dated 22 May 2017 seeking clarification whether itis possible
for you, a licensed life insurance agent, to join another life insurance company
considering the fact that you are presently connected with another life insurance
company.

Based on your e-mail, you received a letter from the life insurance company you are
presently representing sometime in February 2017 advising that you are being de-
listed from the roll of active agents on the ground that you allegedly failed to meet the
retention standards (sales performance).

Thus, you are having second thoughts of working for your present company and
considering to be affiliated with another life insurance company.

Insurance Memorandum Circular No. 3-93' provides for the licensing requirements
and limitations of a license to act as an insurance agent.

Paragraph 2.5 of the above-mentioned Memorandum Circular imposes a limitation as
to the number of insurance companies an insurance agent may represent depending
on the type of license issued, to wit:

1 Entitled “Licensing of Insurance Agents and General Agents’.
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“2.5 No person shall be licensed to act as an insurance
agent_or general agent of more than one (1) life insurance
company, and/or as general agent of more than one (1) non-life
insurance company and as insurance agent of more than seven (7)
other non-life insurance companies. No person licensed as an
insurance agent or general agent shall be licensed as an insurance
broker, nor shall a person be licensed as an insurance broker be
licensed as an insurance agent or general agent in the same kind of
insurance business. The same limitation shall apply to the individual
named in the license issued to a partnership, association or
corporation to act as an insurance agent or general agent. No person,
however, shall be licensed to act as general agent unless he has been
licensed as an ordinary agent and actively engaged as such for at least
one year.” (Emphasis supplied.)

In case a licensed agent opts to transfer from one life insurance company to another,
IC Circular Letter dated 30 September 19602 requires that a written clearance and/or
permission from the agent’s principal together with your application for certificate of
authority to act as an agent for another insurance company be submitted to this
Commission. Reproduced herein-below is IC Circular Letter dated 30 September
1960, to wit:

“Circular Letter of this office, dated August 21, 1959, is hereby
amended to read as follows:

In order to fully apprise this Office about the good and proper
business relations of every insurance agent with his former or current
principals, he is required to submit a written clearance and/or
permission from said principals, together with his application for
certificate of authority to act as agent for another insurance company.

Where a request for clearance and/or permission is made in
writing, either by the agent concerned or the company he wishes to
represent, a carbon copy or the same bearing the stamp or receipt by
the receiving company should be submitted to this office together with
the application.

Failure on the part of any company to act on any request for
clearance and/or permission within one (1) month from date of receipt
or such request would be a justifiable reason for this office to issue the
certificate of authority applied for without further notice.

Strict compliance herewith is hereby enjoined.”
Based on the foregoing, a licensed life insurance agent can represent only one (1) life

insurance company and in case of transfer from one life insurance company to
another, a licensed life insurance agent is required to submit to this Commission a

2 Entitled “/ssuance of New and/or Additional Certificates of Authority to Solicit Business for Another
Insurance Company”.



written clearance and/or permission from current or former principal, together with his
application for certificate of authority to act as agent for another insurance company.

Please note that the opinion rendered by this Commission is based solely on the
particular issues raised therein and shall not be used, in any manner, in the nature of

a standing rule binding upon the Commission in other cases whether for similar or
dissimilar circumstances.

Please be guided accordingly.

Very truly ygyrs,

DENNIS B. FUNA
Insurance Commissioner



